De Costa Brava

Wonen aan de Costa Brava
De Costa Brava is heerlijke woonomgeving voor mensen die van zee, strand, kunst, cultuur en natuur houden. Costa Brava is Catelaans en betekent ruige of wilde kust. De Costa Brava is een 200 kilometer lange kuststrook aan de Middelandse zee, van Portbou in het noorden tot Blanes in het zuiden. Het klimaat is er mild en aangenaam. De kust is prachtig wild door de vele rotsformaties die soms tot in zee uitlopen. Langs de kust zijn veel fraaie baaien met mooie zandstranden. Het water is er vaak buitengewoon helder.

Casa-Costa-Brava

Zonnebaden, watersport en andere activiteiten
Naast lekker zonnebaden en zwemmen zijn er volop mogelijkheden om te snorkelen, te duiken te surfen en om andere vormen van watersport te bedrijven. Maar er zijn ook volop wandelmogelijkheden en van december t/m maart kunt u skiën in de Pyreneeën.

Bijzondere stranden
Mooie stranden vind u langs de hele kust. Hieronder een selectie:

  • Llançà: waar het heel rustig is
  • Cala Montjoi: kleine baai met nabij het beste restaurant (El Bulli) ter wereld
  • Sant Pere Pescador: kilometers lange zandstranden
  • Empúries: enkele mooie baaien naast opgravingen uit de oudheid ligt
  • Begur: rond dit dorp liggen waarschijnlijk de mooiste baaien van de kust
  • Platje del Castelle: fijn zand en u kunt er een mooie wandeling onder de pijnbomen maken
  • Cala del Senyor Ramón: ongerept naaktstrand waar u heerlijk kunt snorkelen
  • Cala Boadella: naaktstrand in kleine baai met goudgeel zand

Duiken
Twee hele mooie duiklocaties zijn 
Cap de Creus en de Medeseilanden bij L’Estartit. In meerdere badplaatsen zijn duikscholen en kunt u een duikuitrusting huren. Hier een video-impressie:

Surfen, zeilen, kajakken en kanoën
Surfen, zeilen, kajakken en kanoën… het is allemaal mogelijk aan de Costa Brava. Goede surflocaties zijn de baai van Roses, de golf van Pals, L’Escala, Sant Pere Pescador, L’Estartit en bij Port de la Selva. Zeilen is een populaire watersport aan de Costa Brava. Vele plaatsen beschikken over een jachthaven. De belangrijkste jachthavens zijn in Empuriabrava, Roses, Platja d’Aro, Palamós, Blanes en Sant Feliu de Guíxols. Om te kajakken en kanoën kunt u bij Llanca, L’Escala en L’Estartit terecht. Op meerdere plaatsen kunt u zeilboten, een surfuitrusting, kajakken en kano’s huren.

Wandelen
De Costa Brava biedt een grote variëteit aan wandelmogelijkheden. Catalonië heeft een uitgebreid wandelpadennetwerk van zo’n 5000 km. Over het algemeen zijn deze ingedeeld in lange routes (GR), korte routes (PR) en lokale routes. Deze routes bevinden zich aan de kust, het achterland en in de Pyreneeën. Naast deze routes kunt u natuurlijk ook heerlijk slenteren door kleine authentieke dorpjes en de mooie steden. Op meerder plaatsten zijn ook Camins de Ronda. Deze routes leiden u langs mooie uitzichtpunten en bezienswaardigheden. Bij de lokale toeristische informatiepunten vindt u meestal foldertjes met routeomschrijvingen.

Wandelen_Casa-Costa-Brava

Skiën
In de Pyreneeën zijn meerdere aantrekkelijke skigebieden. Vanaf Girona liggen deze op een afstand van 2 tot 4 uur rijden. La Molina is één van de dichtbijzijnde. Het gebied Baqueira – Beret – Bonaigua ligt wat verder. Dit is niet alleen het favoriete skigebied van het Spaanse Koninklijk Huis, steeds meer geoefende skiërs ontdekken dit uitdagende gebied. Meer informatie over skiën in de pyreneeën vind u hier >>.

Wielersport
Naast wielrennen is mountainbiken een populaire sport in Spanje. Op veel plaatsen kunt u fietsen huren. U kunt mooie routes langs de kust of een wat pittigere fietstocht door de heuvels van het achterland uitstippelen.

Golfen
Aan de Costa Brava vindt u maar liefst zo’n 35 golfbanen. Deze banen liggen over het algemeen in prachtige afwisselen landschappen. Veel golfclubs verhuren materiaal en dankzij het milde klimaat kunt u het hele jaar golfen.

Kunst en cultuur
Als u van kunst houdt dan ontkomt u niet aan de aanwezigheid van Salvador Dali. Net als andere kunstenaars heeft deze surrealist zich laten inspireren door het grillige landschap en hij heeft zijn sporen in de regio achtergelaten. De grilligheid van de kust is gevormd door de tramuntana. Deze harde noorderwind wind die in de winter en zomer kan waaien, voert koude lucht aan en zorgt voor een wolkeloze stralend blauwe hemel. Tra muntana betekent ”wind over de bergen’. Hiermee wordt bedoelt dat de wind over de Pyreneeën waait. In ondermeer het Teatre-Museu in Fiqueres kunt u het werk van Dali bewonderen. Dit museum is een van de drukst bezochte museums in Spanje.

Casa-Costa-Brava-Dali

In het noordoosten van Catalonië, Spanje, ligt het kustplaatsje Cadaqués. Tot het einde van de 19e eeuw was Cadaqués een geïsoleerd en afgelegen dorp. Begin 20e eeuw werd het schilderachtige dorp ‘ontdekt’ door in die tijd opkomende kunstenaars, zoals de Spaanse dichter Federico García Lorca en de schilders Pablo Picasso en Juan Miró. Echter, ook de Franse kunstenaars Henri Matisse, André Derain en Marcel Duchamps, de Duitser Max Ernst en de Amerikaan Man Ray verbleven er geruime tijd. Later vestigde Salvador Dalí zich in Port Lligat, net buiten Cadaqués.

Verder vind u langs de Costa Brava prachtig romaanse bouwkunst. Sant Climent (1123) in Taüll is hier een bijzonder voorbeeld van. Het is een kerk met drie schepen en drie absiden. Ook zijn er aan de Costa Brava veel kastelen. Deze zijn vroeger door de rijken gebouwd.

De Costa Brava ligt in Catalonië. Catalanen kennen een eigen taal, het Catalaans en een eigen cultuur. Een lokale dans is de Sardana. Deze is van Griekse oorsprong en symboliseert de eenheid van mensen van ras, religie en cultuur.

Natuur
Op het gebied van natuur heeft de Costa Brava veel te bieden. Naast de prachtige natuur aan de kust heeft het binnenland ook veel te bieden. Hieronder enkele hoogtepunten:

Aiguamols de l’Empordà
Een heel bijzonder park is Aiguamols de l’Empordà iets ten noorde van Sant Pere Pescador. Met name voor vogelaars is dit moerasland interessant. Er komen honderden inheemse soorten voor en het is een gewilde plek voor trekvogels. Er zijn meerdere wandelroutes en uitkijktorens met goed zich of de avifauna.

Cap de Creus
Parc Natural del Cap de Creus is vooral bekend door de spectaculaire rotsformaties. Het ligt op de meest oostelijke punt van het Iberische schiereiland. De grillige rotsformaties zijn in de loop der geschiedenis met name gevormd door de Tramuntana, de felle vind die zo nu en dan opsteekt en met een snelheid van 120 km per uur kan waaien.

Cap-de-Creus_Casa-Costa-Bra

Medeseilanden
Dit zeereservaat heeft dankzij haar bescherming een spectaculaire herstel van rijkdom op de zeebodem. Momenteel kunt u er een grote variëteit aan vissoorten, andere diersoorten en planten observeren. Niet voor niets is dit de meest populaire duiklocatie aan de Costa Brava.

Zona Volcanico de la Garrotxa
Parc Natural de la Zona Volcanica de la Garrotxa heeft een oppervlak van ongeveer 12.000 ha. In het natuurgebied liggen diverse authentieke dorpen, zoals Castellfollit de la Roca, Mieres, Sant Feliu de Pallerols, Santa Pau en Olot. Puigsallanca is de hoogste bergtop (1026 m) van het natuurpark. De laatste vulkaanuitbarsting was zo’n 12.000 jaar geleden. Binnen het park liggen 30 vulkanen, 20 lavarotsen en diverse kraters. De populairste vulkanen zijn Santa Margarida met een krater van ongeveer 330 m en de vulkaan el Montsacopa met een kegelvorm en ligging naast de hoofdstad Olot.